El sector dels gimnasos és un dels grans damnificats amb les restriccions del PROCICAT en la segona onada de la crisi del coronavirus. Els van obligar a tornar a tancar arran de les mesures anunciades el passat 29 d’octubre i, ara per ara, no hi ha cap indici que indiqui que puguin reobrir aviat.
Jaume Miró, gerent del Gimnàs Miró de Vilanova, està vivint en primera persona les conseqüències de les restriccions. De fet, el centre que té al número 109 de la Rambla Salvador Samà, l’ha hagut de tancar definitivament.
“Si en plena temporada i en condicions normals ja costa tirar endavant, imagina’t ara. Amb les mesures imposades és impossible seguir”, lamenta. “Totes aquestes ajudes de les quals parlen els polítics són mentida. És com aquell que intenta comprar una entrada per a un concert i al cap d’una estona ja no pot accedir-hi”, continua.
Jaume Miró mantindrà l’activitat al centre que té al Club Tennis Vilanova. A la porta de les instal·lacions de la Rambla Samà hi ha penjat un cartell anunciant que abaixa la persiana: Davant la situació que estem vivint aquest any i els tancaments intermitents per la Covid-19 ens veiem obligats a tancar portes definitivament. És una decisió dolorosa, però necessària, s’hi pot llegir. En el mateix text s’agraeix la confiança dels usuaris i els dóna l’opció de seguir vinculats al Gimnàs Miró a través del recinte que té al Tennis.
Dels treballadors que hi havia a les instal·lacions de Rambla Samà, només una persona seguirà al recinte del Club de Tennis quan el Govern permeti tornar a obrir els gimnasos.
La gerència de l’actual Gimnàs Miró, amb més de 30 anys d’història, va seguir les passes de Jaume Miró, que va fundar el primer gimnàs de Vilanova i la Geltrú, Eurhytmia, en la dècada dels 70.
També li estan passant factura les restriccions a Manel Lucas, gerent del gimnàs Aqua Sport Clubs & Spa, ubicat al camí Solicrup, 10, de Vilanova. “La situació actual no té cap mena de sentit. Està vist que l’esport continua lligat a l’oci i no pas a la salut”, afirma. “Nosaltres tenim un grup de la clientela amb problemes de fibromiàlgia, de depressió i de mobilitat que no està bé i que no pot disposar dels nostres serveis. És un sense sentit”, insisteix.

Segons Manel Lucas, “no hi ha cap prova mèdica que indiqui que els centres esportius siguin font de contagis. Apliquem mesures de distanciament, fem tasques de desinfecció i tenim un control total de la traçabilitat. El PROCICAT no fa una bona avaluació de les nostres dades”, continua. El gerent d’Aqua assenyala que “al sector hi ha una pèrdua del 30 i 40 per cent de la facturació”.
Ara mateix, pràcticament la totalitat de la plantilla d’Aqua està en ERTO i des de la gerència han congelat les quotes dels socis. Aquest centre de la capital del Garraf manté classes virtuals a través d’Instagram per, almenys, conservar el contacte amb els clients. “No podíem fer una apagada fins que puguem obrir. Per les xarxes els nostres tècnics poden interactuar amb els usuaris que estan desitjant tornar”, afirma Manel Lucas.

El complex esportiu Espai Blau de Sant Pere de Ribes, propietat de l’Ajuntament del municipi, també defensa la necessitat de tornar a obrir els gimnasos pel benestar de la ciutadania. Ho fa a través de missatges clars al seu perfil d’Instagram com ara la salut es posa forta a la sala de fitness o la salut necessita fer classes i els hahstags #DeixamQueEmCuidi i #ObriuGimnasos.
També en un post a Instagram l’Espai Blau indica que si no permetem que les persones es cuidin a si mateixes portant un estil de vida saludable generarem un dany irreparable a la seva salut. La patronal considera crucial l’aportació dels serveis esportius en aquesta pandèmia.