La suspensió del Vilanova-Manlleu de pretemporada de dissabte pel mal estat de la gespa artificial de l’Alumnes Obrers ha tornat a posar el focus en una problemàtica que ve de lluny. Des que es va estrenar l’Estadi el 2003, el terreny de joc ha requerit actuacions de tota mena, sovint posar-hi pedaços. La instal·lació és de titularitat municipal i la manca de pressupost ha impedit en molts moments a l’Ajuntament de Vilanova fer-hi grans reformes. Els usuaris se n’han queixat al llarg del temps. Agus Isabel, tècnic del Vilanova, parlava dissabte de ‘mal endèmic’. No li falta raó.
2006: Obres per evitar l’estancament d’aigua en un lateral
La primera crisi amb la gespa va anar associada amb l’estacament de l’aigua del reg o de la pluja al lateral que dóna a la zona de banquetes. Veure els encarregats de material del Vilanova traient aigua dels plafons de gespa més pròxims a la tribuna principal va ser una imatge familiar de la temporada 2005/2006, la del segon playoff de l’equip.
El juliol de 2006 es va actuar a l’Estadi per solucionar aquesta deficiència, que s’arrossegava des que es van instal·lar els focus que pengen de la visera. L’entrada de camions per col·locar l’enllumenat havia provocat un desnivell que s’havia de corregir. I el que es va fer va ser obrir unes rases cada dos o tres metres i mig de gespa per col·locar-hi unes noves canalitzacions. La problemàtica no es va acabar de solucionar.
2007: Compactació del cautxú originari
L’octubre de 2007 es va fer una nova actuació sobre la gespa. En només quatre anys, el terreny de joc s’havia endurit massa. El cautxú ecològic col·locat sobre la gespa s’havia compactat i es va canviar per un de més esponjós. L’objectiu era estovar la superfície del rectangle de joc. Des del començament de la campanya 2007/2008, el Vilanova havia demanat millores, ja que atribuïa sobrecàrregues i lesions dels seus jugador al mal estat del camp. L’empresa Mondo, instal·ladora de la gespa, va ser l’encarregada dels treballs.
2008: Sense reg, gespa massa dura
L’estiu de 2008, més problemes. El terreny de joc continuava sent massa dur i un decret de sequera que havia provocat restriccions en el reg va agreujar la situació. Tant és així, que un entrenament del Vilanova de finals d’agost d’aquell 2008 es va optar per mullar la gespa amb una regadora i galledes d’aigua per estovar la gespa, sobretot en la zona on s’exercitaven els porters. El club es va queixar i al cap de pocs dies, almenys, es va recuperar el règim de reg habitual de l’Estadi.
2010: Solució intermèdia, gespa sobre gespa
El que no va millorar va ser la fermesa de la gespa, que continuava sent massa dura. Les pluges accentuaven les deficiències i el febrer de 2010 l’Ajuntament ja es va plantejar la possibilitat de canviar la gespa. L’impediment era econòmic, ja que no hi havia diners per fer-hi una actuació imminent, però el regidor d’Esports d’aleshores, Salvador Becerra, va admetre contactes amb l’empresa instal·ladora per saber què havia passat amb la gespa.
Des del Consistori volien saber per què s’havia deteriorat tant el terreny de joc abans dels 10 anys que se li donava de vida. Un dels factors que es van apuntar des de la Regidoria va anar relacionat amb el desgast per la quantitat d’equips que passaven per les instal·lacions, però també es va arribar a la conclusió que el cautxú originari que s’hi va posar no va donar el resultat esperat. A més, la substitució que se’n va fer el 2007 tampoc no havia suposat gaires millores.
Aquell 2010 l’Ajuntament va seguir de prop la problemàtica i a principis de juliol va trobar la fórmula per posar gespa nova. Canviar-la totalment costava 400.000 euros, una xifra inassumible. Tanmateix, es va optar per una solució intermèdia: no retirar la gespa que hi havia, sinó col·locar una altra capa de nova generació a sobre. L’operació rondava els 120.000 euros i es podia completar en tres setmanes. Així es va fer a finals d’agost. Hi va haver gespa nova, pero damunt de l’altra.
2018: Deteriorament visible
En les últimes temporades s’ha fet palés altre cop el deteriorament de la gespa. L’estiu de 2018 ja va estar a punt de suspendre’s el partit de Festa Major del Vilanova pel mal estat del terreny de joc. Els encarregats de material de l’equip van haver d’omplir amb terra una rasa que havia quedat oberta entre diferents plafons de gespa.
2020: Nou perill de suspensió i suspensió d’un partit
El perill de suspensió d’un partit es va repetir el febrer d’aquest 2020, a propòsit d’un Vilanova-Santboià de Lliga. El terreny de joc presentava irregularitats en un lateral, just damunt la línia de banda, que s’arribava a desdoblar pel moviments dels plafons de la gespa. Finalment, el matx es va poder jugar i el cap d’uns dies l’Ajuntament va actuar sobre el terreny per, almenys, recuperar certa regularitat en la superfície.
En canvi, dissabte no hi va haver solució. Les pluges del cap de setmana van tornar a posar de manifest el deteriorament de la gespa i aquest cop sí que no es va poder jugar el partit previst, el Vilanova-Manlleu de pretemporada.
El problema que s’arrossega, segons declaracions de Xavier Laffitte, president del Vilanova, a Canal Blau, és que la gespa actual es va posar sobre de l’altra. Ara tocaria un nou canvi de gespa, però des de la regidoria d’Esports es confirma que no hi ha diners per fer-ho i que es continuaran fent petites reparacions.