El periodista vilanoví Albert Jorquera, especialista en trail running, ha tret el seu segon llibre. Es titula ‘Ultratrail: Com córrer més lluny per canviar la teva vida’ i està editat per Cossetània. Jorquera reflexiona sobre els 10 principis vitals de la ultradistància i com poden millorar un corredor o corredora com a persona: aventura, somni, constància, dolor, por, gestió, superació, persistència, creixement i felicitat. El pròleg és de Kilian Jornet.
Jorquera combina la seva professió amb el trail running. Ha completat proves tan exigents com l’Ultra Trail del Montblanc, la Salomon Ultra Pirineu, la Marathon des Sables, l’Oman Desert Marathon o la Coastal Challenge. També és una de les veus més reconegudes de l’actualitat en la narració de curses de muntanya. En el llibre el periodista vilanoví posa la lupa en les experiències personals superant reptes extrems.
Fragment del pròleg de Kilian Jornet
En una cultura obsessionada amb les dreceres i la gratificació instantània, el procés d’entrenar per córrer ràpid m’ha ensenyat el valor de la paciència i la perseverança. Aquí no hi ha solucions ràpides, només el camí llarg i constant cap a la millora. No es millora per tenir l’últim gadget disponible, sinó amb anys de treball simple i constant.Probablement això és el més difícil en el món sobrecarregat d’avui: trobar un viatge de senzillesa on la felicitat, tan fàcil com sembla i tan complicada com és, en sigui el centre. Una recerca del que és l’esport, amb els seus alts i baixos, amb les seves contradiccions i els seus pilars, és el que ens explica des del seu punt de vista l’Albert en aquest llibre.
A banda d’analitzar les 10 claus d’una prova d’ultratrail, Jorquera reflexiona “sobre tot allò que he après de cara al dia a dia en aquest tipus de proves de resistència. Per exemple, a mi m’ha ajudat a gestionar problemes, a tenir més confiança en mi mateix i a relativitzar dificultats, ja que després de superar situacions límit a la selva, al desert o a l’alta muntanya, trobes irrellevants segons quins assumptes en la feina diària. Al final, les carreres d’ultratrail ens permeten conèixer-nos com a persona”.
El periodista vilanoví també destaca que “cada capítol va acompanyat de la meva trajectòria com a corredor i professional de la comunicació, però no per dir que bo que soc, sinó per abordar la teoria i la pràctica. Si bé el primer llibre (‘Corrent cap a l’impossible. Un viatge cap al món de l’ultrafons’) era molt embrionari i estava més adreçat a persones que començaven en les carreres de resistència, aquest pot anar molt bé per a gent que ja fa temps que corre i que vol arribar a fer l’Ultra Trail del Montblanc o la Marató des Sables“.
L’APUNT
L’Everest Trail Race, el seu pròxim repte
El pròxim repte de Jorquera és l’Everest Trail Race, de 170 quilòmetres en sis etapes amb un desnivell acumulat de 26.000 metres. La cita, de l’11 al 23 de novembre.
“Amb l’Everest Trail Race, és una mica el que explico en el llibre. Qualsevol ultratrail és una aventura per molta experiència que tinguis. Aquest esperit aventurer em motiva molt. No sé com m’adaptaré a l’alçada i al fred, ja que estarem entre 2.000 i 4.000 metres i haurem de fer sis etapes d’entre 25 i 35 quilòmetres. Tot això no ho he viscut. He entrenat molt, però no sé com m’adaptaré a l’alçada o com em recuperaré dels esforços, perquè hauré de dormir amb un fred que pela. Aquesta part de descobriment, m’atrau. A més, em motiva conèixer i estar al Nepal per gaudir dels seus paisatges i conèixer la seva gent i la cultura d’allà”, assenyala Jorquera. De l’experiència al Nepal, potser en surt un tercer llibre.