,

El ribetà Josep Morales, campió de Catalunya en la Berga-Rasos-Berga

"Va ser una cursa molt mental", explica

Josep Morales, en plena cursa // NOVES NATURE

El ribetà Josep Morales, de 22 anys, va guanyar ahir el Campionat de Catalunya de Curses de Muntanya. El títol es va posar en joc en la XXII edició de la prova de 26 quilòmetres i 1.700 metres de desnivell positiu de la Berga-Rasos-Berga.

Morales va travessar la meta en solitari amb un temps de dues hores, 22 minuts i 42 segons i es va embutxacar el premi de 1.000 euros destinats al vencedor. El ribetà competia per l’AE Mountain Runners del Berguedà i el CE Deporunners garrafenc. Van completar el podi Wifred Lladó (2:23:38) i Marc Pujol (2:23:57).

Els participants van arrencar de Berga i van ascendir fins a l’estació d’esquí de Rasos de Peguera per acabar tornant a Berga. La prova, organitzada pel Club Esquí Berguedà, es va disputar sota unes estrictes mesures d’higiene i amb sortides esglaonades, arran de la crisi de la Covid-19.

Segons Morales, “va ser una cursa molt mental. Sabia que havia d’arrencar sense presses, amb control. Si arribava a la part més alta amb cames, tindria opcions, i així va ser”.

Morales, al calaix més alt del podi // ANNA E. PUIG

D’entrada, el ribetà es va situar en el grup capdavanter. Era un terreny que tirava cap amunt. Va coronar Rasos de Peguera en la quarta posició, a uns dos minuts del líder. Morales es trobava bé i va imposar un bon ritme que li va permetre encapçalar la prova a partir de Queralt, quan faltaven uns quatre quilòmetres per a la línia d’arribada.

Morales viu entre Sant Pere de Ribes i Gironella, d’on és la seva parella, la també corredora Laia Gonfaus. Així que coneixia bé el terreny de la cursa. “Tenia el recorregut ben present i sabia on podia accelerar i on havia de ser conservador. Això em va ajudar”, admet.

El ribetà, un amant de la muntanya –també practica l’escalada– es pren el trailrunning com un hobby i combina aquesta afició treballant per a la firma La Sportiva. De cadet havia estat campió d’Espanya de l’especialitat. Ara pot dir que és campió de Catalunya absolut.