Search
Close this search box.
,

Guia sobre les regates preliminars de la Copa Amèrica: competició, mobilitat i agenda

La ciutadania de Vilanova ha d'estar atenta a les restriccions al trànsit
37th America's Cup recon ??Alinghi Red Bull Racing ??AC40-7 ??D5

Vilanova i la Geltrú acull entre aquest dijous i diumenge les regates preliminars de la 37a edició de la Copa Amèrica de Vela.  És una una oportunitat de projectar la ciutat a tot el món.


Què és la Copa Amèrica?

És el trofeu esportiu internacional més antic del planeta (1851) i el tercer esdeveniment esportiu en audiència a escala global, amb gairebé 1.000 milions d’espectadors, només per darrere dels Jocs Olímpics i dels mundials de futbol.

A Vilanova els equips participants competiran amb vaixells AC40, que s’utilitzen per als entrenaments. Són més petits que els AC75 amb què competiran a Barcelona, però no menys potents. Poden superar els 50 nusos de velocitat. Tots els vaixells són monotips (de disseny únic).

Les regates de Vilanova i la Geltrú seran l’oportunitat de veure en acció per primera vegada l’equip defensor del títol, l’Emirates Team New Zealand (Nova Zelanda), i els cinc desafiants: l’Ineos Britannia (Regne Unit); l’Alinghi Red Bull Racing (Suïssa); el Luna Rossa Prada Pirelli Team (Itàlia); el NYYC American Magic (Estats Units) i l’Orient Express Racing Team (França).

La competició començarà amb dos dies de regates de flota (divendres i dissabte), en què els sis equips s’alinearan junts a la línia de sortida, cosa que promet ser un espectacle fantàstic, ràpid i altament disputat.

El diumenge 17 de setembre, últim dia de l’esdeveniment, es disputaran les dues últimes proves de flota i, a continuació, els dos primers equips de la taula regatejaran a la final, en mode ‘match-race’ (enfrontament un contra un), en la qual es decidirà el vencedor final de la regata preliminar de Vilanova i la Geltrú.

En les regates de flota, el guanyador obté 10 punts; el segon, set; el tercer, cinc; el quart, tres; el cinquè, dos, i el sisè, un. Guanya l’equip que més punts aconsegueix.

La regata de Vilanova i la Geltrú serà la primera vegada en què els equips de la 37a America’s Cup s’enfrontin entre si. Serà un banc de proves per a la segona regata preliminar, que se celebrarà a Jiddah (Aràbia Saudita) del 29 de novembre al 2 de desembre del 2023.

L’horari de les regates serà de dos quarts de quatre de la tarda a dos quarts de sis dijous, divendres, dissabte i diumenge. Hi haurà un dia d’entrenaments oficials (dijous) i els tres dies de competició.

La Copa Amèrica, al costat de la Pasífae // VILANOVA.CAT

Com són els vaixells?

Els AC40 són monocascs voladors amb una eslora d’11,3 metres i un pal de 18 metres. El seu pes és de dues tones. Poden arribar als 80 quilòmetres per hora, entre 40 i 50 nusos, segons el vent. A bord hi van quatre tripulants. El sistema de potència (‘grinders‘) és elèctric i té un sistema de pilot automàtic d’estabilitat del control de vol. A més, l’AC40 està equipat amb sistemes de programari d’última generació que proporcionen a les navegants dades i informació en temps real per a optimitzar el rendiment del vaixell.


Afectacions a la mobilitat a la façana marítima

De dijous a diumenge, la mobilitat a la façana marítima (passeig Marítim, passeig del Carme, passeig de Ribes Roges, passeig la Ribera -lateral passeig Marítim-, rambla del Port i carrers adjacents), es veurà alterada. Clica i descarrega’t el plànol amb itineraris i aparcaments durant la competició.

Quines afectacions hi haurà?

Es tanca l’accés a la façana marítima des de la rotonda de Joan Oliver i fins a la ronda de la Mar Mediterrània. És un dispositiu similar a la nit del Castell de Focs. Així doncs, estarà prohibida la circulació de vehicles. Es permetrà l’accés a cotxes autoritzats i persones amb mobilitat reduïda des de la rotonda Joan Oliver. També es tallarà la circulació a l’alçada del pas sota la via de Josep Coroleu a la cruïlla amb el carrer d’Anselm Clavé.

⇒ Cal tenir en compte que…

· S’habiliten itineraris alternatius des de la ronda d’Europa per a veïns de la façana marítima.

· Queda prohibit l’estacionament al passeig Marítim, passeig del Carme, passeig de Ribes Roges, passeig de la Ribera (lateral passeig Marítim) i rambla del Port.

· S’habiliten 60 places d’estacionament per a vehicles de persones amb mobilitat reduïda al passeig de Ribes Roges.

· S’habilita la plaça de les Xarxaires com a aparcament per als veïns de la zona.

·S’habiliten itineraris alternatius per accedir als centres escolars i al CAPI:

  • Gavot, L’Arjau, Institut Baix-a-Mar. S’habilita un accés des de la ronda d’Europa (abans d’arribar a la rotonda Joan Oliver) i amb sortida a la mateixa ronda.
  • Llebetx. L’accés es farà pel camí de Sant Gervasi, des de l’avinguda del Montseny. Se sortirà per la banda de La Cucanya.
  • CAPI de Baix-a-Mar. L’accés es farà pel carrer de Josep Coroleu i la sortida, pel mateix carrer de Josep Coroleu o per la ronda d’Europa.
Els diferents emplaçaments de la prova a la façana marítima

Tren, bus i taxi

· Reforç servei de rodalies RENFE dissabte i diumenge: De 10 a 14 hores s’incrementa amb un trajecte més per hora, entre Barcelona i Vilanova i la Geltrú. De 18 a 21 hores s’incrementa el servei amb un trajecte més per hora, entre Vilanova i la Geltrú i Barcelona.

· Per a qui vingui per carretera, l’Ajuntament ha habilitat una xarxa específica d’aparcaments de dissuasió. Es tracta de cinc aparcaments gratuïts amb un total de 2.320 places per als visitants de fora. Tota aquesta anella d’aparcaments estarà connectada amb un servei de bus llançadora, també gratuït.

· Bus urbà: Dijous 14 i divendres 15 es modifica el recorregut des de les 11 h fins al final del servei. Dissabte 16 i diumenge 17, de 10 h fins al final del servei. Consulta-ho amb més detall fent clic.

· Parades de taxi: S’habiliten dues parades, al final del passeig Marítim (rotonda de Joan Oliver) i al final de la rambla de Lluís Companys

· Càrrega i descàrrega: De dijous a diumenge, de 8 a 10 h.


Des d’on es podrà seguir la prova?

Plaça del Port
S’hi ubicarà el Race Village, amb accés gratuït a través de diversos punts al llarg del passeig Marítim. Les portes s’obriran a les 12:00 el dijous 14 i el divendres 15 de setembre, i a les 11:00 el cap de setmana, i tancaran a les 23:00 cada dia excepte dijous, que tancarà a les 22:00 hores. El Race Village tindrà una pantalla gegant perquè els espectadors puguin seguir totes les regates i gaudir de les anàlisis dels experts, les entrevistes als regatistes i un ambient immillorable. L’àrea total del Race Village de la 37 America’s Cup és de 14.400 metres quadrats.

L’escenari del Race Village, a la plaça del Port // TWIITER AJUNTAMENT VILANOVA

Platja de Ribes Roges
Serà la fan zone de l’esdeveniment i l’espai idoni per veure en directe les regates. A més a més, s’instal·laran dues pantalles gegants per seguir la transmissió a la platja i una altra just a l’accés, amb dades actualitzades al moment. Per la proximitat de la platja amb el camp de regates, a Vilanova i la Geltrú serà la primera vegada que una competició de la Copa Amèrica es podrà veure directament des de terra, accessible al públic, fet que l’apropa a la població i garanteix més espectacle i repercussió per a l’esdeveniment.

Des de l’aigua
Les persones interessades han d’haver registrat les seves dades. Rebran un correu electrònic diari amb els detalls del recorregut que s’utilitzarà, incloent-hi les previsions meteorològiques, els límits de velocitat i els horaris de les regates. Per seguir les regates des de l’aigua amb embarcació pròpia, es recomana fer-ho si es té una embarcació de mínim 5 metres. S’habilitaran àrees al voltant del perímetre, fora del límit del camp de regates.

A distància
Les regates es transmetran en directe i en obert a tot el món per televisió. A Catalunya es podrà seguir la competició pel canal Esport3 i també a través dels canals de comunicació de l’America’s Cup (web http://www.americascup.com/ i xarxes socials).


Activitats

Del 14 al 17 de setembre, Vilanova i la Geltrú viurà una activitat vibrant. La zona del village, ubicada a la plaça del Port, comptarà amb una programació per a tots els públics, amb propostes lúdiques, culturals i gastronòmiques, orientades sobretot a viure de prop el vincle de Vilanova i la Geltrú amb el mar. Així mateix, seran dies per gaudir dels museus de la ciutat, l’oferta comercial i els restaurants. Clica per veure l’agenda completa.

Es podrà visitar el vaixell ‘Astral’ de l’ONG Open Arms // TWITTER AJUNTAMENT DE VILANOVA

‘El batec del mar’, el lema per promocionar Vilanova

Per a l’Ajuntament, l’arribada d’un esdeveniment com aquest suposa un pretext únic i ineludible per potenciar les oportunitats de la ciutat vinculades amb el mar. D’aquí ve el lema ‘El batec del mar’, que emmarca la campanya que inicia el Consistori amb la Copa Amèrica com a punt de partida. Al voltant de l’esdeveniment, s’oferiran activitats per a tots els públics i continguts a les xarxes socials per aprofundir en ‘el batec del mar’ des de diferents punts de vista:

· Patrimoni: l’herència marinera que ens ha portat a ser la ciutat que som avui.

· Pesca: l’activitat econòmica amb llarga tradició, que avui continua essent vital malgrat les dificultats amb què conviu el sector.

· Innovació: Vilanova i la Geltrú és seu de projectes de recerca al voltant del mar, la biodiversitat i els efectes del canvi climàtic.

· Esport: l’activitat recreativa al voltant del mar té moltes variants i és un món per descobrir per molts vilanovins i vilanovines.


Espais reservats per l’organització

Les instal·lacions de Pendennis Vilanova Grand Marina seran el camp base dels equips de competició, on disposaran de tota la infraestructura necessària.

El Club Nàutic Vilanova és el centre d’operacions de l’esdeveniment, on s’instal·larà l’organització.

La Daurada acollirà la zona de mitjans de comunicació i serveis de premsa, així com la zona VIP o hospitality.


Tot, a l’app Vilanova i les xarxes socials

Per estar al dia de tota la informació pràctica i d’actualitat al voltant de la regata preliminar, s’ha habilitat l’app de la ciutat de Vilanova i la Geltrú (App Vilanova).

A l’app es poden consultar les activitats, els aparcaments, les informacions d’actualitat i molt més. També es preveu que sigui especialment útil per donar informació actualitzada sobre la mobilitat i l’estat d’ocupació dels aparcaments.

D’altra banda, les xarxes socials de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú (@ajuntamentvng) també informaranpuntualment de tot el que passi durant l’esdeveniment. La informació d’interès també es pot consultar a la web www.vilanova.cat/copaamericavng.

Comparteix la notícia