Search
Close this search box.
,

‘Johan Cruyff, Siempre al ataque’, el llibre per entendre el mite

Apte per a fanàtics, per a escèptics i per a detractors de l'holandès

La portada del Llibre // G.M.CH.

Títol: Johan Cruyff, Siempre al ataque

Autor: Auke Kok

Editorial: GeoPlaneta

Preu: 22,90 €


Sóc dels qui em llegeixo els pròlegs. En aquesta ocasió, la lectura era obligada perquè la signava el mestre Ramon Besa, que no decep gens ni mica en la seva aproximació a Cruyff.

El relat que va donar i que va generar Cruyff al Barça va canviar la història del club, però Besa destaca que l’autor s’aproxima al personatge de Cruyff amb totes les seves llums i ombres. Com el mateix Besa diu, no és una feina fàcil “perquè se suposava que el món estava dividit entre admiradors i detractors de Cruyff”.

Aquesta no és la història (només) del Cruyff del Barça, sinó que analitza la seva trajectòria completa. Des dels seus inicis fins al final. Amb els seus dies de glòria i les seves misèries, però entrant a fons en circumstàncies que poden ajudar a entendre (que no forçosament vol dir compartir) decisions de Cruyff.

Auke Kok s’esforça a donar totes les dades possibles perquè el lector pugui formar-se la seva pròpia opinió i no s’hagi de pontificar com a autor del llibre.

Una de les llegendes més conegudes de Cruyff és la que el vincula a un home extremadament interessat pels diners. Sense desmentir aquest relat, des de les primeres pàgines es posa sobre la balança els problemes familiars (mor el pare, la mare ha de tirar endavant la família com pot…) i una conducta davant dels estudis que avui seria un evident diagnòstic de trastorn d’hiperactivitat.

Per tant, des de petit i adolescent tenim un noi hiperactiu, de família modesta, però que veu que amb el futbol se’n surt. També ben aviat sap de futbolistes joves i prometedors que pateixen greus lesions i han d’acabar la seva carrera abans d’hora.

Sembla raonable, doncs, que el nano tingués certa fixació pels calés. A més, ben aviat també comença a agafar tírria a les directives: per Cruyff eren uns ineptes que no en sabien gens de futbol i que disposaven dels diners que els futbolistes generaven amb criteris allunyats del futbolista.

Va batallar amb directives per millores econòmiques per a ell, sí. Però també van acabar repercutint positivament en la resta. Quan finalment es casa ja està de ple implicat en el món dels negocis no-futbolístics (riu-te’n de Gerard Piqué) i el seu sogre acaba d’aprofundir en aquest perfil.

El llibre detalla diversos conflictes d’un Cruyff que va ser dels primers que va veure que el futbol esdevenia negoci i no se’n volia quedar al marge.

El llibre d’Auke Kok, però, no és un compendi de xafarderies, tot i que la vida privada també hi surt. Aquesta obra té una lectura esportiva remarcable: el Cruyff filòsof del futbol també hi apareix.

Cruyff és el jugador que no entén l’obsessió pel físic, per fer córrer els futbolistes sense sentit. Ell és més de tocar pilota, de fer fluir l’art i el talent individual amb una certa improvisació. Al llarg de les pàgines compartim alegries i tristeses de dies brillants i de temporades decebedores. Vivim controvèrsies amb Rinus Michels, però també mostres de respecte i de complicitat.

En definitiva, estem davant d’un llibre molt complet apte per a fanàtics cruyffistes, per escèptics i fins i tot per detractors del neerlandès. Mai està de més, però, llegir sobre un dels mites fundacionals dels millors anys del nostre Barça.

Comparteix la notícia