Si habitualment participeu en curses de muntanya, segurament que ja fa dies que us pregunteu quan es reprendrà el calendari. Aquesta qüestió ha centrat avui un debat en línia a través de Runedia, el portal de Mundo Deportivo obert a atletes i amants del running. L’ha moderat el periodista vilanoví Albert Jorquera, especialista en trail. Hi han participat Pau Capell i Sheila Avilés, atletes d’elit; David Prieto, CEO de Pangea Attitude i director de la Salomon Ultra Pirineu; Gerard Freixes, propietari de l’empresa Klassmark, corredor i organitzador de carreres de trail, i Lluc Gregori, director de Novotiming, empresa de cronometratge i inscripcions. El vaticini que han fet apunta al juliol com el mes del retorn de les curses de trail running, tot i que admeten moltes incerteses.
Segons David Prieto, “a partir del juliol s’obre una finestra per a la disputa de carreres. A partir d’aquí, l’evolució de la pandèmia marcarà el calendari. Si realment el virus és estacional, cap a la tardor podria haver-hi problemes amb les curses programades”. Preguntat per l’Ultra Pirineu, prevista per als dies 2,3 i 4 d’octubre, encara no sap si es podrà dur a terme i es marca l’agost com a data de no retorn per prendre una decisió.
Arran de la crisi del coronavirus, Gerard Freixes pensa que “ve un canvi de tendència en la programació de les carreres pels possibles rebrots que pugui haver-hi. Les curses es programaran amb menys antel·lació i ens hi haurem d’adaptar”. Freixes, a través de Klassmark, està a la pole position quant a proves a disputar-se amb el Trail Catllaràs, previst per al 26 de juliol a la Pobla de Lillet. Al web de la cursa ja s’especifica que se celebrarà dins del marc de la nova normalitat aplicant totes les mesures d’higiene i seguretat que dictin les autoritats sanitàries. L’organització habilitarà espais comuns amplis i realitzarà sortides esglaonades per grups per garantir el distanciament social obligatori d’1,5 metres a l’aire lliure. Aquest text és una mena d’avançament de com seran les curses mentre no hi hagi una vacuna.
Els organitzadors hauran de controlar els moments de més densitat de participants: les sortides, els avituallaments, les hores habilitades per a la recollida de dorsals i les cerimònies d’entrega de premis.
Segons Lluc Gregori, “hi haurà diferències entre els organitzadors professionals i els més amateurs. Segurament els més amateurs tindran més temors per reprendre l’activitat i esperaran que ho facin els més professionals per veure com ho fan”.
Tots aquests experts coincideixen en la necessitat de partir d’un protocol comú consensuat amb les autoritats sanitàries per aplicar a totes les proves. Amb aquest objectiu s’ha creat l’Associació de Promotors d’Esdeveniments Esportius de Catalunya (APEEC), on estan representades les grans empreses del sector outdoor, tals com Ocisport, Klassmark, Naturetime Events, Besttrail, Mont-signus events, No Limit, Ultra Pirineu, RMP MKTG (Marató de Barcelona) i Val d’Aran by UTMB, entre d’altres. En l’horitzó tenen una reunió amb els responsables d’esports de la Generalitat.
Els avituallaments són el que més preocupa als corredors en l’anomenada nova normalitat. “S’haurà de gestionar l’entrada i sortida dels corredors, però per a les proves ultra s’ha de buscar la manera de fer-los”, assegura Pau Capell, guanyador de l’Ultra Trail del Montblanc l’any passat. En les curses més curtes és més factible l’autosuficiència. “Seria qüestió d’entrenar-se així per poder córrer, però millor això que no poder competir”, indica Sheila Avilés.
El Lloret de Mar Trail podria ser la primera prova a disputar-se després de passar el pitjor de la crisi del coronavirus. Apunta al 12 de juliol. El director de la cursa, José Luis Blanco, va explicar dissabte passat al diari Marca que ja té l’autorització de la Federació Catalana d’Atletisme i de la Policia Local de Lloret.