Segueix-nos

'In memoriam'

L'arxiu fotogràfic de Francesc Casas, un llegat per sempre

Tenia el do d’immortalitzar qualsevol detall de les escenes que veia

L'èxtasi del gol, fotografiat per Francesc Casas l'any 1999 al camp del Vilanova // CASAS

Quan vaig decidir posar en marxa elPrimer.cat, una de les persones amb qui vaig contactar va ser el fotògraf Francesc Casas. Havíem coincidit al Diari de Vilanova, on ell ja era un veterà.

Les instantànies que feia cada diumenge il·lustraven les meves cròniques i articles diversos. Així que vaig pensar que recuperar-ne algunes i d’estriar altres de més antigues podria servir per vestir una llaminera secció vintage.

El dia que vaig trucar-lo per explicar-li la idea, li va agradar. Al cap d’un temps vam quedar a casa seva. M’havia preparat una pila de fotografies ordenades any a any, des de 1980 fins al 2003. Li vaig portar un ‘pendrive‘ i me les va copiar allà. M’havia cedit molt a gust part del seu arxiu, una feina seva de tantes i tantes hores. I el guardo com un tresor.

Avui, més de mig any després d’haver obert elPrimer.cat, la secció Vintage és la més seguida del diari. Francesc Casas n’era un lector habitual. Així m’ho va fer saber el passat 27 d’octubre, quan vam intercanviar-nos missatges per whatsapp. Em reconforta molt veure les meves fotos a la teva web. I el bon tracte que en fas. Gràcies, em va escriure.

No us podeu imaginar que gratificant va ser llegir aquelles paraules de Francesc Casas. Cada fotografia seva publicada al diari és un reconeixement a la feina que va fer durant més de 30 anys i així seguirà sent a través de elPrimer.cat. El material que ens ha deixat és història viva de l’esport vilanoví i comarcal.

Francesc Casas tenia el do de fotografiar qualsevol detall de les escenes que presenciava. I no ho feia amb una càmera digital com les d’ara. Recordo quan venia al Diari de Vilanova amb les fotos revelades en blanc-i-negre. Jo les esperava amb candeletes per donar imatge als articles que escrivia.

Ara ja no el tenim entre nosaltres, però el seu llegat serà per sempre. Bon viatge, Casas!! I, com escrivia a Facebook en Joan Maria Gibert, un altre excompany al Diari de Vilanova, no oblidis la càmera.

Periodista. Director d'elPrimer.cat. Twitter: @gmch08

PUBLICITAT

Més a 'In memoriam'