Search
Close this search box.
,

Quan la cultura popular i l’esport s’uneixen per celebrar èxits a Vilanova

Les tradicions locals són sinònim de festa

Els gegants l'any 1964 en la rebuda al Patí Vilanova com a campió d'Espanya // ARXIU COMARCAL / HORRO

Veure ballar els gegants, seguir les cercaviles amb els balls i el bestiari popular i vibrar amb els castells dels Bordegassos no és exclusiu de la Festa Major a Vilanova i la Geltrú.

La cultura popular també ha lluït quan hi ha hagut èxits sonats dels primers equips del municipi.

La temporada 1963/1964 del Patí Vilanova va ser per emmarcar. L’equip va quedar campió de Catalunya i d’Espanya. Amb el títol estatal, aconseguit a Riazor contra el Voltregà el juny de 1964, la rebuda a l’equip va ser recordada.

El Patí va oferir el títol a la ciutat amb una ofrena a l’Ajuntament. No hi van faltar els gegants de Vilanova. Feia goig veure el Gegant de la Porra amb un banderí del club al braç dret enmig d’una gran gentada, com es pot apreciar a la fotografia que encapçala aquest article.

Y entre un enorme gentío, aplausos y cohetes, fundidos entre las notas alegres de la bandas de música, cornetas y tambores, y el peculiar sonido de las ‘grallas’ que acompañaban al ‘Drac’ y ‘Els gegants’, la multitud que abordaba a jugadores y directivos se dirigió al Ayuntamiento, es pot llegir al setmanari de ‘Villanueva y Geltrú’ del 20 de juny d’aquell 1964.


Els Bordegassos, en la celebració de l’ascens del CF Vilanova de 1990 // CASAS

L’any 1990 el CF Vilanova va ascendir a Primera Regional després d’un 0-5 contra el Dinàmic Batlló a Magòria. La festa es va traslladar la setmana següent a l’antic Municipal de la capital del Garraf i en les celebracions no van faltar els Bordegassos.

La colla castellera vilanovina també va estar en els festejos per l’ascens del CF Vilanova a Preferent del curs 1998/1999. Sergio Ruiz, jugador d’aquell equip, es va enfilar en un pilar dels de groc terrós. En aquella jornada festiva també van ser-hi l’Hereu i la Pubilla en representació dels gegants de la ciutat.


L’Hereu i la Pubilla, en la celebració de l’ascens del CF Vilanova de 1999 // CASAS

També va ser memorable el doble ascens dels dos primers equips de la ciutat del maig de 2002. El Patí va pujar a l’actual OK Lliga i el CF Vilanova, a Tercera Divisió. Cap grossos, gegants i els Bordegassos van estar amb els dos conjunts al Municipal de la ciutat a propòsit de l’últim partit de Lliga dels blanc-i-blaus.


Els cap grossos reposen a l’antic Municipal en els festejos de 2002 // CASAS

L’últim ascens del CF Vilanova, el del maig de 2018 a Primera Catalana, va tenir la celebració de rigor a l’Alumnes Obrers amb la presència del Drac de la Geltrú. Els petards van ressonar a l’Estadi després d’una enorme campanya dels blanc-i-blaus. El Drac de la Geltrú va lluir la bufanda del Vilanova al coll. L’ocasió s’ho mereixia.


El Drac de la Geltrú, en la celebració de l’últim ascens del Vilanova // G.M.CH.

 

Comparteix la notícia