Search
Close this search box.
,

Un jove dorm penjat a la paret de la Talaia per ‘salvar’ aquest sector d’escalada

Ho fa com a senyal de protesta perquè s'hi vol instal·lar una malla

Un jove escalador vilanoví ha dormit aquesta nit penjat a mitja paret de la Talaia com a senyal de protesta per preservar aquest emblemàtic sector d’escalada de la comarca del Garraf, a la carretera del Pantà (Parc del Foix).

El jove va ascendir-hi ahir a la tarda i s’hi ha mantingut sostingut en una hamaca.

La protesta es deu als treballs per instal·lar una malla metàl·lica protectora que cobriria tota la paret per frenar despreniments, però que evitaria la pràctica de l’escalada esportiva en aquest sector, amb més de 50 anys d’història.

Nombrosos amics, coneguts del jove i altres escaladors de diferents generacions s’han anat aplegant al peu de la paret durant la protesta en senyal de suport.


El jove, penjat en l’hamaca aquest matí // G.M.CH.

“Es tracta d’un sector històric de l’escalada a la comarca. No han comunicat ni han posat cap cartell advertint ni de les obres ni de la prohibició de l’activitat. A més, han tirat pel dret i han procedit a la desforestació de vegetació protegida, com el margalló”, exposa Jordi Chércoles, escalador vilanoví.

La presència del jove en la paret de la Talaia ha fet que avui els treballs estiguin paralitzats. Segons un dels operaris, les feines havien començat fa dues setmanes. Un semàfor regula el pas de vehicles a la carretera.

Manuel Adalid encarregat de conservació de carreteres del Centre de Viladecans, que s’encarrega de la xarxa viària del Baix Llobregat, Garraf i Penedès, també estava a la zona aquest matí.

Segons Adalid, “hi estem fent feines de manteniment per acabar-hi instal·lant una malla per protegir dels despreniments els usuaris de la via, tant vehicles, com ciclistes, com motoristes, ja que es tracta d’una carretera paisatgística molt transitada. Tenim constància de tres despreniments, i per sort no ha passat res”.

Preguntat sobre si estan obligats a avisar de l’inici de les obres, contesta que “en aquests casos només contactem amb l’Ajuntament de la zona i així ho he fet jo personalment amb el de Castellet”.


Agents rurals han estat aquest matí a la zona // G.M.CH.
[su_box title=”“Aquesta paret és el bressol de l’escalada a Vilanova”” style=”soft” box_color=”#516e6d”]Toni Castelló, membre de la junta directiva del Grup d’Escalada i Alta Muntanya (GEAM) de l’Agrupació Excursionista Talaia, destaca que “aquesta paret és el bressol de l’escalada a Vilanova. Jo vaig entrar a la Talaia el 1968 i en aquest sector ja s’hi escalava. Moltes generacions hi han obert vies”. Segons Castelló, “si hi ha despreniments es pot optar per altres solucions. De fet, és una qüestió que es podia haver tractat amb Federacions i entitats implicades. Aquesta paret és un lloc referenciat en guies d’escalada”.[/su_box]

Comparteix la notícia