,

Els cinc primers finals d’etapa a Vilanova de la Volta, entre 1949 i 1955

L'edició número 100 de la prova catalana es clou diumenge

La meta a Vilanova, l'any 1949 // ACGAF-FONS RAMIR HORRO

La Volta Ciclista a Catalunya tanca aquest cap de setmana l’edició centenària. Aprofitant l’efemèride i els dos últims dies de carrera, entre avui i demà elPrimer.cat recordarà els finals d’etapa a Vilanova en les 100 edicions de la prova. Fins a 10 vegades la caravana de la Volta ha fet parada i fonda a la capital del Garraf, les cinc primeres entre els anys 1949 i 1955.

El primer cop que Vilanova i la Geltrú va acollir un final d’etapa de la Volta va ser l’any 1949. Es disputava la 29a edició de la prova entre el 18 i el 25 de setembre. El pilot va arribar a la capital del Garraf en la novena etapa després d’un recorregut de 139 quilòmetres que havia arrencat a Tortosa. Es va imposar l’italià Angelo Menon. Així ho va explicar ‘Mundo Deportivo’ en l’edició del 25 de setembre:

La llegada a Villanueva es algo soberbia. Una gran cantidad de público espera a los corredores con colgaduras en las calles y en plan de gran fiesta. Menon entra solo y destacado, recibiendo una gran ovación.

Dies més tard, l’1 d’octubre, se’n feia ressò el setmanari ‘Villanueva y Geltrú’:

En las tribunas levantadas en la Plaza Gumà y Ferran y a lo largo de la Rambla Vidal, se condensaba una nutridísima multitud ávida de presenciar este acontecimiento extraordinario (…). Así vimos aparecer al vencedor Menon, que fue invitado a decir unas palabras de salutación. Poco después llegó un pelotón y nuestro corredor Vicente Iturat, a quien se le prodigó una recibimiento emocionante y cordialísimo.

Vicenç Iturat, al centre, ídol vilanoví en la Volta de 1949 // ACGAF-FONS RAMIR HORRO

Era la penúltima etapa d’aquella Volta. El francès Emile Rol s’acabaria proclamant campió de la carrera al Circuit de Montjuïc. Van completar el podi el català Miquel Poblet (quatre victòries d’etapa) i el també francès Robert Desbats.

Els anys 1950, 1951 i 1952, Vilanova també final d’etapa

L’edició de 1950 de la Volta va tenir nou etapes, que es van disputar entre el 17 i el 24 de setembre.

L’arribada a Vilanova va ser en el segon dia de carrera amb un traçat de 47 quilòmetres des de Barcelona. El primer a travessar la meta, també instal·lada a la plaça Gumà i Ferran, va ser el belga Frans Loyaerts. La prova la va guanyar el mallorquí Antoni Gelabert, per davant dels catalans Josep Serra i Francesc Masip.

El 1951, Vilanova va acollir el final de l’onzena etapa, que havia arrencat a Lleida. Aquella edició es va disputar entre el 13 i el 23 de setembre. En l’arribada a la capital del Garraf el més ràpid va ser el valencià Bernardo Ruiz. La general la va guanyar l’italià Primo Volpi. El van acompanyar en el podi el català Francesc Masip i el gallec Manolo Rodríguez.

El recorregut de la Volta de 1950 // MUNDO DEPORTIVO

L’any 1952 la Volta va coronar com a campió Miquel Poblet per primera vegada. L’italià Adolfo Grosso va quedar segon i Josep Serra, tercer.

La caravana ciclista va arribar a Vilanova en la conclusió de la vuitena etapa, de 80 quilòmetres i amb inici a Granollers. El triomf a la capital del Garraf va ser per a Antoni Gelabert. ‘Mundo Deportivo’ explicava el final d’etapa en l’edició del 13 de setembre:

Gelabert está muy bien y tiene grandes deseos de hacer un gran papel en la próxima Vuelta a Mallorca y se lanzó a fondo hacia la pancarta de la meta. Nada, ni nadie podía detenerle, y solo, cruzó la cinta de llegada tras un magníficosprint‘, que le destacó limipiamente en primera posición. Fue un digno premio a su magnífico trabajo.

L’any 1955, nova arribada a la ciutat

Les primeres cinc arribades de la Volta a Vilanova es van completar l’any 1955, quan la prova es va disputar entre el 3 i l’11 de setembre. D’aquella edició va destacar el primer triomf d’etapa del vilanoví Vicenç Iturat en la ronda catalana. Va ser en el quart dia de carrera.

En la novena etapa, la caravana va arribar a Vilanova procedent de Reus després de 112 quilòmetres. El guanyador va ser el valencià Salvador Botella, company d’equip d’Iturat.

Segons la crònica de ‘Mundo Deportivo’, el hecho de que Botella sea compañero del equipo del vilanovés Iturat, al que en un principio sus paisanos creyeron ver vencedor al divisar un maillot albiazul entrando en primer lugar en la meta, compensó en parte la decepción de los aficionados villanoveses.

El guanyador d’aquella Volta de 1955 va ser l’andalús José Gómez del Moral, amb gran superioritat per davant del mallorquí Gabriel Company i del gallec Emilio Rodríguez. Bahamontes, un dels grans favorits, es va haver de conformar amb una victòria d’etapa a Barcelona en l’última jornada, i amb la cinquena posició a la general.

L’endemà de travessar la meta a Vilanova els corredors van completar una etapa de 60 quilòmetres a l’Autòdrom Terramar de Sitges. La Volta no tornaria a tenir un final d’etapa a la capital del Garraf fins a l’any 1982.