De la pista Peixerot, a Les Casernes: 70 anys d’història del Patí Vilanova

Tal dia com avui de 1951, el club disputava el seu primer partit
El primer equip de la història del Club Patí Vilanova // WWW.CPVILANOVA.CAT

Quan el 19 de març de 1951 Joaquim Duran, Francesc Vilaseca, Josep Maria Tello, Josep Giménez, Salvador Taulés i Vicens Coll van jugar el primer partit de la història del Club Patí Vilanova, poc es podien imaginar que estaven posant la llavor d’una entitat que ha acabat esdevenint històrica en l’hoquei català i estatal.

Avui fa 70 anys d’aquell debut. L’escenari, la recordada Pista Pensió Peixerot, on està l’actual Ceferino. El rival, el Frente de Juventudes Sitges. El partit va ser la culminació de la feina iniciada l’octubre de 1950 amb una reunió entre un grup de vilanovins amants de l’hoquei.

Es va aixecar acta de la trobada i en va sortir nomenat president Josep Giménez i Nin. L’acord principal va ser coordinar tots els esforços per fundar un club esportiu dedicat a l’hoquei patins.

El suport de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú del moment, encapçalat per Antoni Ferrer Pi, va ser fonamental per dur a bon port la iniciativa, segons s’explica en el llibre del Cinquantenari del Patí Vilanova.

Tot i que el club va existir des del febrer de 1951, els esdeveniments es van precipitar al mes de març després que se superés el principal obstacle d’aquella aventura: disposar d’un rectangle de joc reglamentari.

La construcció de la pista Peixerot va permetre afiliar el Club Patí Vilanova en la Federació Catalana de Patinatge el 9 de març. L’entitat havia nascut com una secció de la Societat Gran Penya i va pagar 50 pessetes com a drets d’inscripció, com consta en un rebut de l’endemà.

El 19 de març, coincidint amb la festivitat de Sant Josep, va arribar l’anhelat primer partit de la setantejaria història del Patí. Al setmanari ‘Villanueva y Geltrú’ ho explicaven així:

La afición villanovesa y los curiosos que fueron al campo para convencerse de lo que era el patín, hoy en boga en Villanueva, quedaron asombrados de la agilidad y pericia de los jugadores.

Va guanyar el Frente de Juventudes Sitges per 4-6, però el resultat va ser el que menys va importar. No podemos cerrar esta crónica sin felicitar efusivamente al entusiasta Club Patín Villanueva, ya que su abnegada labor ha logrado implantar en nuestra ciudad tan interesante deporte, concluïa el setmanari ‘Villanueva y Geltrú’ la informació d’aquell partit.


La inscripció a la Federació Catalana del 1951 // LLIBRE CINQUANTENARI CP VILANOVA

De la relació de jugadors que, mesos més tard, l’1 d’octubre de 1951, el Patí Vilanova va inscriure a la Federació Espanyola només queda un supervivent, Jan Farré. Té 89 anys i va ser un dels porters de l’equip. “Jugàvem els diumenges al migdia a la Pista Peixerot i sempre s’omplia”, recorda. “Era un dels pocs al·licients d’aquella època. Quan hi havia hoquei era com un esdeveniment”, continua.

Jan Farré va començar la seva carrera i la va acabar a la pista Peixerot. Ja no va jugar a Les Casernes. El trasllat a l’actual pista del Patí es va consolidar en la temporada 1961/1962.

En 70 anys d’història el Club Patí Vilanova ha estat campió d’Espanya (1964, 1968 i 1976), campió de Catalunya (1963/64 i 1965/1966), campió de la Copa CERS (2007), subcampió d’Europa (1976/1977) i subcampió de la CERS (2005/2006 i 2010/2011), entre altres èxits. En hoquei femení destaquen els dos títols en la Copa de la Reina (2009 i 2018).

Etiquetes:

PUBLICITAT

Comparteix la notícia