,

De Segona a Primera Regional amb l’anada en una autèntica ‘piscina’

Fa 24 anys de l'ascens del Vilanova contra el Sant Feliu de Codines

El terreny de joc estava impracticable en l'anada // CASAS

Recordeu l’ascens del Vilanova de Segona a Primera Regional de la temporada 1995/1996? Avui en fa 24 anys. L’equip blanc-i-blau es va desfer del Sant Feliu de Codines en la promoció per pujar. Aquella eliminatòria serà recordada per sempre per la tromba d’aigua que va caure en l’anada a la localitat del Vallès Oriental, que va deixar el camp ple de basalts i fang, i per l’eufòria al Vell Municipal de Vilanova per celebrar l’ascens en el partit de tornada.

El Vilanova, sota les ordres de Vicente Cebrián, havia quedat segon a la Lliga, per darrere del Sitges, i es va haver de jugar les garrofes en la promoció. L’aparellament amb el Sant Feliu de Codines va agradar a l’equip pel fet d’evitar equips més propers a Barcelona. A l’hora de la veritat l’equip vallesà va ser un os dur de rosegar. La pluja de l’anada va convertir en heroic aquell partit. La pilota rodolava amb dificultats. Diuen les cròniques que l’àrbitre va donar el vistiplau a jugar després que l’encarregat del terreny de joc marqués les línies fins a tres vegades. A penes s’hi veia.

Quan va sonar el xiulet inicial, Bayón, el porter del Vilanova, es va erigir en una de les figures. Al quart d’hora de joc, fins i tot, va aturar un penal. A les acaballes del primer temps Ricard Albareda, Ricky, va estrenar el marcador. Era un gol molt important pel valor doble de les dianes a camp contrari en cas d’empat en el global de l’eliminatòria. “Vaig marcar des de dins l’àrea. La pilota em va votar just davant abans de xutar. En la celebració vaig fer com si em llancés a la piscina aprofitant l’aigua que hi havia acumulada”, recorda Ricky. El Sant Feliu de Codines va empatar al minut 61 i va deixar oberta l’eliminatòria de cara a la tornada. La pitjor notícia per al Vilanova va ser l’expulsió del golejador Monsalvete, fitxatge del tram final del campionat, que es perdria la tornada.

L’antic Municipal de la capital del Garraf es va omplir de gom a gom per empènyer el Vilanova a fer bo l’1-1 de l’anada. Els blanc-i-blaus van aconseguir una laboriosa victòria per 2-1 i van festejar l’ascens. Rafa Domínguez va marcar l’1-0 al minut 28, però només començar el segon temps va empatar el Sant Feliu. L’eufòria es va desfermar quan altre cop Rafa Domínguez va firmar el 2-1 definitiu al minut 61. Va tocar tragar saliva fins al final, però la promoció no es va escapar. El president del club, Antoni Domènech, va recalcar el paper de l’afició, i l’alcalde de Vilanova d’aleshores, Esteve Orriols, apel·lava a fer un equip encara més triomfant per “pujar més alt”.

[su_carousel source=”media: 3388,3389,3390,3391,3392,3393,3394,3397,3395,3398,3396″ link=”image” target=”blank” width=”400″ height=”100″ autoplay=”2000″]