El vilanoví Ramsés Martí formarà part de l’equip American Magic a la Copa Amèrica de Vela, que es disputarà a Barcelona el 2024 i que tindrà una primera regata preliminar al setembre d’aquest any a Vilanova i la Geltrú.
Amb experiència des de ben jove –va començar com a socorrista aquàtic a Barcelona–, Ramsés Martí ha estat patró d’embarcacions de rescat i tècnic d’ambulàncies.
El vilanoví va estudiar infermeria tot especialitzant-se en emergències extrahospitalàries, gestió de riscos i plans d’autoprotecció, alhora que ha continuat lligat al món del salvament aquàtic i la prevenció d’accidents en aquest entorn. “Sempre he tingut un peu en emergència extrahospitalària i l’altre a l’aigua” indica.
Aquesta gran dedicació i vasta experiència han fet que hagi estat reclutat per l’American Magic, l’equip amb més victòries de la història a la Copa Amèrica (25 en 36 edicions). L’objectiu del conjunt novaiorquès és tornar a conquerir el títol.
Tenir cura perquè el material de seguretat estigui llest i en condicions, valorar els possibles riscos a bord i, en cas d’emergència, decidir l’acció més indicada, ja sigui una cura en el moment, una estabilització o una evacuació són algunes de les tasques que li tocaran dur a terme a Ramsés Martí en l’embarcació.
“Vetllo per la seguretat de tot l’equip. Cal que cada membre de l’equip sàpiga què ha de fer i on ha de ser en cada situació” apunta.
Sent embarcacions de set tones de pes, dissenyades per a elevar-se per sobre de l’aigua, i per arribar als 50 nusos de velocitat (+90 km/h), el risc que comporta aquest tipus de competicions fan que un bon pla de prevenció de riscos sigui fonamental.
“Estudiem les situacions de perill en cada entrenament i busquem com eliminar-les o reduir-les intentant que afectin el menys possible al rendiment del veler”, explica el vilanoví. “Podem preveure algunes contingències, però el risc zero no existeix”, afegeix.
Ramsés Martí afronta la Copa Amèrica com “un repte en molts sentits per formar part d’un equip d’un altre país amb costums i maneres de fer força diferents, per una immersió total en la llegua anglesa i per tenir la responsabilitat de ser el referent en seguretat d’un equip de gairebé 150 persones. Tot plegat, sabent que en cas d’emergència, una decisió afecta tot un col·lectiu que vol guanyar la competició”.