Search
Close this search box.
,

La mort de Sanroma, el pitjor record del pas de la Volta per Vilanova

Les últimes cinc arribades a la ciutat, entre 1982 i 2016

Homentage a Manuel Sanroma al passeig l'any després de l'accident mortal // CASAS

L’edició 100 de la Volta a Catalunya es clou aquest diumenge a Barcelona. ElPrimer.cat remata la sèrie de dos capítols dels 10 finals d’etapa a Vilanova i la Geltrú amb els cinc últims precedents, que daten dels anys 1982, 1999, 2000, 2014 i 2016. 


L’esprint final de la segona etapa de la Volta de l’any 1999 és el pitjor record del pas de la centenària prova catalana per la capital del Garraf. Era el 19 de juny. La meta estava instal·lada al passeig. El pilot havia sortit de Tortosa.

Manuel Sanroma, ciclista d’Almagro, a Ciudad Real, va perdre la vida en impactar amb la barbeta contra la vorada d’una de les petites voreres d’on s’aixecava un fanal, a la cruïlla del carrer del Gas amb el passeig Marítim. Anava a 70 quilòmetres d’hora. Es va desnucar.


L’entrada al passeig en l’etapa amb arribada a Vilanova de 1999 // CASAS

El corredor castellà pertanyia a l’equip Fuenlabrada i tenia 22 anys. Era un prometedor ‘sprinter‘. Va caure quan faltava un quilòmetre i mig per a l’arribada.

L’etapa la va guanyar Mario Cipollini, però el triomf del veloç ciclista italià, una de les figures del pilot, va quedar en un segon pla. L’endemà el gran grup va dipositar flors en el lloc de l’accident i va rodar fins a Barcelona sense disputar l’etapa.

Aquella Volta de 1999 va tenir un podi completament espanyol. El va encapçalar el ciclista andalús Manuel ‘TrikiBeltrán per davant dels castellanolleonesos Roberto Heras i José María ‘El Chava‘ Jiménez.

La Volta havia tornat a fer parada i fonda a Vilanova l’any 1982 amb un triomf del belga Ludo Peeters a l’esprint al carrer de Josep Corloeu. Era la sisena etapa, que havia començat a Manresa. La carrera la va guanyar el càntabre Alberto Fernández. Van completar el podi l’asturià Pedro Muñoz i el basc Julián Gorospe.


La meta al carrer de Josep Coroleu de l’etapa amb final a Vilanova de 1982 // CASAS

L’any 2000, amb el record encara recent de l’accident mortal de Sanroma, Vilanova va acollir el final de la segona etapa de la ronda catalana. Van ser 160 quilòmetres de recorregut des de Portaventura. Es va imposar l’alemany Erik Zabel. La meta s’havia situat a la carretera general, a la recta paral·lela amb l’Avinguda de Cubelles.

No van faltar els homenatges a Sanroma. Es va descobrir una placa en memòria seva a tocar del lloc de l’accident. A més, se li va concedir la medalla d’honor de la Volta a títol pòstum.

El títol al final de la carrera va ser per José María ‘Chava‘ Jiménez per davant del manxec Óscar Sevilla i de l’italià Leonardo Piepoli.

Els dos últims finals d’etapa a Vilanova de la Volta van disputar-se el 2014 i el 2016. L’holandès Stef Clement va ser el més ràpid al passeig Marítim de la capital del Garraf el 29 de març de 2014. Era la sisena etapa, que havia arrencat del Vendrell.

El maillot de líder el duia Joaquim ‘Purito‘. El català va mantenir la primera plaça l’endemà per emportar-se la victòria final per davant del madrileny Alberto Contador i del nord-americà Tejay Van Garderen.


‘Purito’ Rodríguez, líder de la Volta a Vilanova el 2014 // FLICKR AJUNTAMENT VILANOVA

El 2016 va ser el desè i últim cop que la Volta va tenir una arribada a Vilanova. La meta es va ubicar a la Ronda d’Europa, davant del Poliesportiu Isaac Gálvez. La victòria va ser per a l’italià Davide Cimolai a l’esprint. El vilanoví Marc Soler va ser una de les atraccions a la línia d’arribada.

El triomf final d’aquella Volta se’l va endur el colombià Nairo Quintana. Van acompanyar-lo al podi Alberto Contador i l’irlandès Dan Martin.


Davide Cimolai, guanyador a Vilanova el 2016 // FLICKR AJUNTAMENT DE VILANOVA

Comparteix la notícia